Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Leder 
 
 
 

Sommertid er ferietid, men også tid til refleksion og til at ønske tillykke.

I ATO vil vi gerne ønske alle de nye kandidater tillykke med jeres eksamen!
Mange års studier er endelig slut, og nu venter en tandlægekarriere uden for tandlægeskolernes tykke mure. Nu venter et arbejdsliv, hvor I skal bruge alt det I har lært.
I er uddannet i en tid, hvor der er arbejde til alle, og nogle af jer havde allerede fundet jeres første tandlægejob, inden den sidste eksamen var overstået. Motivationen og lysten til at komme i gang på arbejdsmarkedet er ofte stor, og der er tilmed flere jobs at vælge imellem.
 
Bagsiden af den medalje er dog, at den stigende tandlægemangel betyder, at der er steder i landet, hvor det er vanskeligt at rekruttere nye tandlæger. Det kan have store konsekvenser for befolkningens tandsundhed.
 
Men der er valg, der skal træffes – skal karrierestarten være en ansættelse i kommunal tandpleje eller i privat praksis? skal der flyttes efter job, eller ventes på at drømmejobbet tæt på bopælen dukker op?
 
Uanset hvilken vej der vælges, er det meget vigtigt at sikre sig gode løn- og ansættelsesvilkår.
 
Som medlem af ATO kan du være sikker på at få kvalificeret hjælp til en god ansættelseskontrakt. Skulle der opstå problemer efter ansættelsesforholdet er påbegyndt, kan du være lige så sikker på kvalificeret bistand.
 
ATO er jo de Ansatte Tandlægers Organisation, og i ATO får du også en faglig organisation der ud over at sikre gode løn- og ansættelsesvilkår, også kæmper for lighed i tandsundhed.

ATO ønsker dig held og lykke som ny tandlæge og kollega, og vi ønsker dig velkommen i fællesskabet. 
 
 
Der skal også lyde et stort tillykke med studiepladsen til de 97 og 87 nye tandlægestuderende i henholdsvis København og Aarhus!
 
ATO har længe ment, at der er behov for et øget optag. Vi glæder os over, at det delvist er lykkedes, men vi mener fortsat, at et yderligere øget optag er nødvendigt. ATO fortsætter derfor kampen for at få flere studiepladser på begge tandlægeskoler, så vi kan fremtidssikre de nødvendige kompetencer til tandlægearbejdet i alle dele og områder af tandplejefaget.
 
 
Tandsundheden i Danmark er generelt høj hos de ca. 60 % af voksenbefolkningen, der benytter regelmæssig tandpleje, men vi har desværre en markant ulighed i tandsundhed, når det gælder de mest svage og udsatte borgere - en ulighed som ikke hører hjemme i et velfærdssamfund som det danske. Der er derfor fortsat meget at kæmpe for, når det gælder et godt og værdigt tandplejetilbud til alle.
 
Derfor skal der også lyde et tillykke til statsminister Mette Frederiksen, der har sat sig i spidsen for en ny regering, som ifølge aftalen ’Retfærdig retning for Danmark’ vil arbejde ambitiøst og aktivt for mindre ulighed i sundhed, og herunder en mindre egenbetaling for tandbehandling og evt. helt gratis tandpleje for samfundets mest udsatte borgere.
 
Den tilkendegivelse hilser ATO velkommen, og det bliver interessant at følge den politiske proces på sundhedsområdet, og se om de gode intentioner resulterer i gode holdbare beslutninger og løsninger til gavn for tandsundheden – med lige adgang til den nødvendige forebyggende og behandlende tandpleje for alle.
 
Ferietid er tid til refleksion for de fleste – lad os satse på at sommeren også har været anledning og tid til refleksion for den nye regering og politikerne på sundhedsområdet.
 
Fortsat god sommer!
ATO’s Hovedbestyrelse