Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Indtryk fra et besøg i Grønlandstandplejen i Sisimiut

 


Af professor Dorte Haubek, Sektion for Pædodonti, Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Aarhus Universitet


På Grønlands vestkyst ligger øens andenstørste by, Sisimiut, som også går under navnet Holsteinsborg. Byen er fyldt med aktivitet, også om vinteren. Her køres der på hundeslæde og snescootere, og der løbes på langrend- og alpinski. Dertil kommer muligheden for sejlture, fiskeri og måske en tur i sauna. Byen er smuk i ’vinterdragt’, og i solens lys fremstår byens huse i mange smukke farver.Hvert år afholdes Arctic Circle Race i Sisimiut, som skulle siges at være ”verdens hårdeste langrendsløb”, og er populært hos sports- og naturglade sjæle. En af deltagerne i Arctic Circle Race i Sisimiut i 2019 er chefdistrikstandlægen Louisa Hornstrup, som er ansat ved tandklinikken i Sisimiut, hvor jeg aflægger besøg.

 
For mange med virke inden for tandplejeområdet i Danmark, så ’lever Grønland og Grønlandstandplejen med i bevidstheden’. Mange har læst om, hørt om, besøgt eller arbejdet på en eller anden måde med eller under forholdene i Grønland. Og endelig kom tiden, hvor jeg kunne få mulighed for, ud over fx at vejlede tandlægestuderende i forskellige former for projekter om forskellige problematikker på Grønland, også ved selvsyn at få indtryk af livet i Grønland og arbejdet i Grønlandstandplejen.

 
Klinikken har et personale på sammenlagt 11 ansatte, bestående af tandlæger, tandplejere, klinikassistenter og en tandtekniker. Chefdistriktstandlægen og det øvrige tandplejepersonale varetager tandplejen for befolkningen bosat på et areal, der er 2,5 gange så stort som Danmark (dvs. Qeqqata kommune med 9.295 indbyggere). Tandplejen i Grønland er offentlig og gratis for både voksne og børn. Behandling af de 0-18 årige sker efter de samme principper som i den kommunale tandpleje i Danmark. Voksne patienter henvender sig efter behov, idet behandlingen af denne gruppe dog tilpasses tandplejens forhåndenværende ressourcer. Der findes to skoler i Sisimiut. Begge skoler har en tandklinik, som hører under den samme ledelse.

 

Sisimiut er en skøn by at besøge, omend det som bosiddende i Danmark naturligvis opleves meget anderledes, at i Grønland kommer man fra by til by med fly eller skib, da der ikke findes veje mellem byerne på Grønland. Man kan dog i nogle tilfælde komme til mindre bygder med båd.

 

I Sisimiut er der et smukt havneområde, og fiskeri er Grønlands største eksportvare. I den smukke havn i Sisimiut er der derfor også gode muligheder for at smage på dyr fra havet og at købe fisk eller andre dyr fra havet, som man efterfølgende tilbereder i hjemmene. Smukke sælskindshandsker og andre fine sælskindsvarer kan også købes i Sisimiut.

 
I selve Sisimiut kommer byens indbyggere oftest rundt med bus, bil eller taxi, og om vinteren også, som tidligere nævnt, ved hjælp af slædehunde og ved kørsel på snescootere. Men mange, som jeg selv, kom også rundt til fods i byen.

 

De ansatte på tandklinikkerne arbejder med patienter i alle aldre, og særligt ved børn og unge er der fokus på forebyggelse af caries, som er en af de største udfordringer for oral sundhed i Grønland. Tandplejen har på grund af dette taget en såkaldt cariesstrategi i brug, som blandt andet er baseret på et tæt samarbejde mellem de ansatte, forældrene og børnene.

 

Tandbehandling i Grønlandstandplejen er som nævnt gratis for alle, dog med fortrinsret for børn og unge under 18 år. I hovedtræk laves der konserverende tandbehandling (fyldningsterapi), men ikke kroner, broer og implantater. Stærkt carierede tænder bliver oftest ekstraheret, og hos raske erstattes manglende tænder i mange tilfælde med aftagelig protetik. Der tilbydes udelukkende forebyggende tandregulering.

  

 

 

  

 
  
 
  
Indtryk fra ophold i Grønland
• Meget fine og veludstyrede klinikker og faciliteter på tandklinikkerne
• Stor udfordring i forhold til carieskontrol i populationen
• Stor interesse og engagement i forhold til tandsundhed og tandpleje på tandklinikken i Sisimiut i samspil med børn og forældre
• Stort behandlingsbehov, specielt hos
 patienter over 20-25 års alderen
• Forekomst af mange forskellige tandanomalier, fx molar incisiv hypomineralisation, andre typer af opaciteter og hypoplasier og dens evaginatus.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 


 

 15. august 2019

 

 

 

 Indhold