Leder: Har lokalforeningerne overlevet sig selv – og er der alternativer til lokal forankring?
Hovedbestyrelsen afholdt den 28. august 2023 et møde med repræsentanter for lokalforeningsbestyrelserne. Som oplæg til mødet havde Hovedbestyrelsen beskrevet problemstillingen som følger:
ATO etablerede ved sin dannelse en lokalforeningsstruktur (amtsforeninger) med 14 amtsforeninger. Amtsforeningerne havde en række opgaver med lokale lønforhandlinger i de mange mindre kommunale tandplejer, der var for små til at have egen TR. Amtsforeningerne spillede herudover en rolle i den gensidige sparring mellem de mange mindre tandplejer omkring organisering af arbejdet i de kommunale tandplejer, der kun lige var fuldt udbygget efter den gradvise gennemførelse af lov om børnetandpleje.
I dag er der seks og snart formentlig kun fem lokalforeninger tilbage. Enkelte af lokalforeningerne er blevet geografisk så store, at der kan stilles spørgsmål ved, om det er relevant at kalde dem lokale foreninger.
De mange foreninger, der har nedlagt sig selv, har alle haft vanskeligheder med at trække medlemmer til lokale arrangementer og tiltrække lokalforeningsaktive frivillige.
Medlemssammensætningen har ændret sig over de senere år med en vækst blandt privatansatte kolleger
Vi må derfor stille spørgsmålet:
Hvis vi skulle starte en forening i dag, ville vi så etablere en lokal forenings struktur?
Hvis ja-
Hvilken geografisk eller politisk struktur skulle danne grundlag for den lokale forankring?
Hvilke opgaver skulle de lokale foreninger da løse?
Hvis nej –
Hvordan skal en landsdækkende forening evt. være til stede lokalt?
Ville vi snarere etablere faglige fora, der kunne samle tandlæger på tværs af landet med fokus på særlige faglige interesser?
Eller
Ville vi gøre noget helt fjerde?
De overordnede svar fra hovedbestyrelsens møde med lokalforeningerne
- Der var bred enighed om, at lokalforeningerne har udspillet den oprindeligt tiltænkte rolle. Dette skulle bl.a. ses i lyset af:
- at de fleste kommunale tandplejer i dag er større arbejdspladser med mulighed for valg af TR, faglig sparring med kolleger m.v.
- at der er etableret regionale fora for overtandlæger, hvor der er mulighed for ledelsesfaglig sparring m.v.
- at der findes uformelle kollegiale netværk
- Der var bred enighed om, at det fortsat er vigtigt for ATO og ATO’s medlemmer med en lokal tilstedeværelse, men at det ikke nødvendigvis skulle være i form af lokale foreninger med vedtægter, generalforsamlinger, kontingenter og andre organisatoriske formalia. En ny organisationsform kunne være af typen netværksdannelse – og gerne med et mere fagligt udgangspunkt som idegenerator for lokale ATO-aktiviteter og med tovholdere, der påtager sig en aktiv rolle i netværkene
Hovedbestyrelsen har ikke lagt sig fast på modeller for ATO’s fremtidige lokale tilstedeværelse og forholder sig åben for ideer og forslag.
Har du gjort dig tanker eller overvejelser, så lad os høre fra dig. Skriv til os på info@ato.dk
Mødet efterlod også en række åbne spørgsmål:
- Skal netværkene være geografisk bestemte f.eks. et pr. region eller skal de være med udgangspunkt i faglige interessefællesskaber på tværs af landet eller skal der være begge typer?
- Hvilke opgaver forventes forskellige typer af netværk at skulle kunne løse for ATO’s medlemmer?
- Skal netværkene være virtuelle eller fysiske eller både og?
- Vil det kunne forventes at netværkene kan være selvkørende med en eller flere tovholdere?
- Hvem skal styre oprettelse og nedlæggelse af ATO-netværk og hvad skal kriterierne for at åbne og lukke netværk være?
- Skal der være en slags skabelon for netværksdrift – forventningsafstemning i forhold til tovholdere og deltagere?
- Hvordan engagerer vi det fortsat stigende antal privatansatte medlemmer?
Og du har sikkert andre ubesvarede spørgsmål som du brænder inde med. Dem vil vi også gerne høre.
Hvordan kommer vi videre?
Hovedbestyrelsen ønsker at brede diskussionen ud i medlemskredsen for at få et bedre billede af, hvad medlemmerne har af forventninger og ønsker til fremtidens ATO og her specielt den decentrale forankring af og samspil med medlemmerne, så vi fortsat kan sikre en kort, hurtig og fleksibel vej mellem medlemmer og beslutningstagere i foreningens centrale organer (hovedbestyrelse, forhandlingsudvalgene på det private og offentlige område samt de faste udvalg og arbejdsgrupper)
Vi håber, I vil diskutere dette i de tandlægenetværk, I benytter jer af. Vi håber også på skriftlige input fra jer i løbet af det næste halve års tid, så vi kan forberede lokale møder i foråret 2024, hvor vi kan drøfte de ønsker I har til et fremtidigt ATO.