Efterårskurset 2023
Tekst: Cathrine Brøchner, tandlæge i Lejre kommunale Tandpleje og medlem af ATO’s redaktionsudvalg.
Torsdag d. 21. og fredag den 22. september 2023 mødtes knap 80 tandlæger i Aarhus til Efterårskursus.
I “Smilets By” blev der guidet igennem flere af vort fags mangefacetterede fags udfordringer – fra det helt lavpraktiske til det teoretiske – og langt hen ad vejen beroliget med, at meget af det vi trådte vores første tandlægesko i, heldigvis er uforandret.
Disse grundlæggende byggesten kunne således danne fundamentet og krydres med nye metodikker, klar til at tage med hjem til brug i praksis.
Hvad angår parodontitis indikerer nyere studier en stigning i prævalensen fra ca. 0,5 % til op til 1,8 % hos de unge. Tandlæge Anne Birkeholm Jensen mindede derpå om at huske screeningen for paradontal sygdom – især også på kommende ortopatienter – både klinisk og radiologisk på de kendte, særlige sites – og journalføre det!
Tandlæge Karina Bendixen gav en rundvisning i kæbeleddet og TMD generelt; der blev indgydet motivation til at turde sidde lidt mere på hænderne ift. fremstilling af refleksfrigørende skinner etc. En udfordring for os praktisk løsningsorienterede tandlæger, der jo “må gøre noget”. I stedet blev opfordret til en grundig anamnese, især vedrørende søvn- og skærmtidsvaner samt give sig tid til at udføre den bidfunktionelle undersøgelse, DC-TMD, inkl. ledsagende spørgeskemaer. Der blev lagt op til et langt større fokus på hjemme-fysioterapi samt god søvnhygiejne, der især kan være en relevant (mod)spiller hos de unge, der netop repræsenterer en stor del af patienterne med bidfunktionelle problematikker.
Tandlæge Katrin Bekes tog os en tur rundt i MIH-tænderne, som er en udfordring på mange måder, hvad enten vi befinder os i Danmark, Østrig eller noget andet sted på kloden. Årsagen til MIH er fortsat ikke klarlagt, men studier peger i retning af en multifaktoriel tilstand.
Behandling blev gennemgået og beskrevet ud fra “Wuerzburg MIH Concept”, hvor tænder med MIH klassificeres ved hjælp af et MIH-Treatment Need Index (MIH-TNI), vurderet ud fra to faktorer, nemlig hypersensibilitet samt nedbrud af flader. Behandlingen kan ofte være af mere henholdende karakter, evt. med ekstraktion som endestation. Det blev samtidig også bemærket, at defekte fyldninger på MIH-tænder ofte skyldes tandnedbrud omkring fyldningen, og altså ikke en defekt i selve restaureringen.
Vigtige nøglepunkter for forebyggelse og behandling er tidlig identifikation af tilstanden samt særligt fokus på mundhygiejne, sukkerindtag og brug af fluoridholdig tandpasta. Der blev givet ros til netop vores land for en høj og stabil indberetningsprocent af tilstanden, og den tyske forsker huskede os på, hvilket fantastisk tandlægesystem, vi har her i landet, særligt hvad gælder profylakse for alle børn og unge.
Tandlæge Sune Demant gav en lekture i caries og ekskaveringsgrad med fokus på pulpas overlevelse ift. ekskavering og bibevarelse af demineraliseret dentin centralt. Der blev gennemgået en del om det radiologiske udseende af caries, og nøgleordene var, at så længe der ses radiopak bræmme imellem caries og pulpa, er der ikke bakterieinvasion af denne. Ekskavering kan således deles op i renekskavering, gradvis ekskavering og partiel ekskavering, og netop den partielle ekskavering er en nyere procedure for flere, og kan føles en smule angstprovokerende.
Brugen af bunddækning blev også debatteret og nyere studier angiver en ringe gavnlig effekt for pulpa ift. dette, og i stedet en konsekvens af mindre bindingsareal.
Slutteligt fik psykolog Rikke Yde rundet kurset af med et oplæg om markante forældre. Et humoristisk oplæg, der meget fint omkransede alt det vi arbejder med, uden om det vi egentlig arbejder med. Rikke Yde kastede et fint vue på, hvordan vi kan møde forældrene inden for de rigtige rammer og skabe de forudsætninger, som får tandlægebesøg og -behandling til at glide lettere ned for alle parter.
Efterårskurset i Aarhus gav således videbegærlige tandlæger faglig fordybelse med plads til forundring – og en smule forandring…