Leder: Mund- og tandsundhed skal være en helt naturlig del af ældreplejen
30. januar præsenterede regeringen sin ældrereform. Nøgleordene i ældrereformen er selvbestemmelse, tillid og lokal forankring.
I ATO deler vi regeringens ambition om, at ældre skal modtage en værdig, nærværende og fleksibel pleje, der imødekommer deres behov og ønsker. Og at medarbejderne for at indfri denne ambition skal vises en tillid, som giver rum til at bruge deres faglige dømmekraft og kendskab til den ældre.
Vi synes, det lyder spændende med en reform af ældreplejen med helhedspleje som det bærende princip, og hvor den ældre skal kunne bestemme mere selv med fokus på tre bærende værdier: Selvbestemmelse for den ældre. Tillid til medarbejdere og ledelse. Og et tæt samspil med de pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfundet.
Som en vigtig del af ældreområdet og den ældres pleje indgår omsorgstandplejen.
Der har længe været dokumenteret sammenhæng mellem tænders og mundhulens sundhedstilstand og det generelle helbred, idet dårlig mundhygiejne øger risikoen for hjertekarsygdomme, lungeinfektioner, diabetes og demens. Undersøgelser viser, at tandbørstning desværre bliver nedprioriteret i den daglige pleje i en travl hverdag i plejesektoren.
Succeshistorien er, at der gennem årene er sket en væsentlig forbedring af tandsundheden i den danske befolkning med bevarelse af flere tænder igennem livet. Et langt liv med egne tænder har imidlertid også skabt det paradoks, at ældre mennesker nu hyppigt får sygdomme i tænder og mund. Antallet af borgere over 75 år, der har minimum 20 tænder tilbage, er steget fra ca. 7 % i 1987 til ca. 55 % i 2021. Den øgede levealder har ført til en stigning i frekvensen af orale sygdomme hos ældre borgere i sårbare situationer. Dette paradoks udfordrer mange ældre menneskers sundhed og livskvalitet, og rammer særligt ældre mennesker i sårbare situationer.
God mundhygiejne forebygger indlæggelser og genindlæggelser, som kommunerne er medfinansierende på, hvilket giver unødige ekstraudgifter for kommunerne og omkostninger for de ældre borgere, men ikke mindst så fylder det hospitalssengene op på de langtidsmedicinske afdelinger.
Udover sygdomsrisiko handler mund- og tandsundhed også om livskvalitet og værdighed for de ældre med behov for daglig hjælp til tandbørstning som en naturlig del af den personlige pleje.
Derfor vil vi i ATO blive ved med at kæmpe for, hvad der burde være helt naturligt: at mund- og tandsundhed indgår som en vigtig og naturlig del af ældreplejen. Her er vi desværre ikke helt i dag, så også her har ATO mere at kæmpe for.
Hanne Jacobsen, formand for ATO