Sundhedsfaglige tilsyn på tandklinikker 2023
I 2023 blev der gennemført 65 udgående sundhedsfaglige tilsyn på tandklinikker. Resultaterne fra tilsynene viser ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed generelt en høj standard, men der er fortsat behov for fokus på især røntgenoptagelser, medicin- og materialehåndtering samt rengøring på klinikkerne.
Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed
Tilsynene omfattede private og kommunale tandlægeklinikker og tandplejerklinikker. Af de 65 udgående tilsyn var 57 baseret på stikprøver, to var opfølgende tilsyn på tandklinikker, der tidligere havde fået påbud om at rette op på større eller kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden, og seks var reaktive tilsyn på baggrund af konkrete bekymringer.
Ved 26 af de stikprøvebaserede tilsyn og ved det ene opfølgende tilsyn var samtlige målepunkter opfyldt, og der var ingen problemer af betydning for patientsikkerheden. Ved 29 stikprøvebaserede tilsyn og tre reaktive tilsyn vurderede man, at der var mindre problemer af betydning for patientsikkerheden.
Det indebærer, at der ved tilsynsbesøget var ét eller flere målepunkter, som ikke var opfyldt, men at man vurderede, at der var tale om forhold, som ikke indebar en større risiko for patientsikkerheden, og at den enkelte klinik relativt let ville kunne rette op på disse forhold. I nogle tilfælde beder Styrelsen om, at klinikken sender en handleplan, der beskriver, hvordan man vil arbejde med at forbedre forholdene.
Der var større problemer af betydning for patientsikkerheden ved to stikprøvebaserede tilsyn, to reaktive og et opfølgende tilsyn. Det vil sige, at der ved tilsynene var problemer af betydeligt omfang, som medførte en risiko for patientsikkerheden. Denne vurdering udløser et påbud eller fastholdelse af påbud til klinikken om at rette op på problemerne inden for en nærmere fastsat tidsfrist og et nyt tilsynsbesøg, hvor man ser på, hvorvidt ændringerne er gennemført, og om påbuddet kan ophæves. Ved et enkelt reaktivt tilsyn fandt man kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden. Denne vurdering indebærer, at der er forhold, som medfører en væsentligt forøget risiko for patientsikkerheden. Her kan Styrelsen for Patientsikkerhed give et påbud om midlertidigt at indstille virksomheden helt eller delvist, indtil det kan dokumenteres, at de patientsikkerhedsmæssige krav, der er stillet til virksomheden, er opfyldt. Også her følges der op med et nyt tilsynsbesøg.
De målepunkter, tilsynene på tandklinikker i 2023 tog udgangspunkt i, var justeret i forhold til tidligere tilsyn. Justeringen skete som led i den løbende tilpasning og udvikling af de sundhedsfaglige tilsyn. Det betød blandt andet, at der var færre målepunkter ved tilsynene i 2023 end tidligere. Målepunkterne havde særligt fokus på organisering, ledelse og arbejdsgange på tandklinikkerne. De handlede bl.a. om:
• Delegation af forbeholdt virksomhed
• Medicinsk anamnese
• Brug af antibiotika
• Røntgenoptagelser
• Håndtering af medicin og materialer
• Patientens retsstilling
• Hygiejne og rengøring
Refleksionspunkter
Udover målepunkterne indgik der tre refleksionspunkter i tilsynene. Refleksionspunkterne indgik ikke i vurderingen af klinikkerne, men dannede baggrund for dialog om emner, der kunne bidrage til det overordnede arbejde med at forbedre patientsikkerheden. Refleksionspunkterne handlede om:
• Patienter i antiresorptiv behandling med risiko for at udvikle osteonekrose i kæberne
• Aseptisk og tørt arbejdsfelt, herunder brug af kofferdam
• Arbejde med kvalitetsforbedringer
Tilsyn med tandområdet | Styrelsen for Patientsikkerhed (stps.dk)
Daglig rengøring på klinikken
Ved 31 procent af tilsynene var der mangler i forhold til den daglige rengøring på klinikken. De Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer (NIR) fra Statens Serum Institut beskriver metoder til rengøring på tandklinikker. Det overordnede formål er at begrænse smitterisikoen for patienter og personale. For tandklinikker indebærer det bl.a., at lokaler rengøres dagligt samt ved synlig forurening. Tandtekniske rum, gange i klinikområdet, toilet, depot, behandlingsrum, røntgenrum og rum til sterilisation rengøres med en våd ren klud og rent vand tilsat rengøringsmiddel og tørres efter med ren, tør klud. I disse områder må man ikke støvsuge. Man kan læse mere om hygiejne på tandklinikker i de Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for Tandklinikker