Er du for sød?
Projekt skal nedbringe sukkerindtaget i danske børnefamilier
Tekst: Ea Nielsen
I projekt ’Er du for sød?’ udvikler DTU Fødevareinstituttet sammen med Tand- og Sundhedsplejen i Hvidovre Kommune nye metoder og materialer, der kan hjælpe børnefamilier til en sundere hverdag. 100 familier er med i pilotprojektet og skal sammen med forskerne bl.a. udvikle idéer til at bevare hyggen – men med færre søde sager og søde drikke.
Interview med Bodil Just Christensen, postdoc, DTU Fødevareinstituttet
Billedet oven for viser det anbefalede maks. indtag at slik og andre søde sager og søde drikke for børn i alderen tre til seks år. Det er blandt andet det enkle budskab, der skal gøre det lettere for danske børnefamilier at mindske sukkerindtaget.
Projektet er et partnerprojekt med Sundhedsplejen og Tandplejen som ligeværdige partnere og bidragsydere i forhold til udvikling af materialerne. I projektgruppen sidder overtandlægen og lederen af Sundhedsplejen i Hvidovre Kommune.
I Hvidovre Kommune er de glade for projektet, og planen er, at de nye 0. klassebørn, der begynder i skole til august, skal præsenteres for projektet lige fra skolestart, og de kommende årgange skal have det ind med modermælken: ”Ideen er, at familierne skal præsenteres for projektet og retningslinjerne for de søde sager fra forskellige kommunale instanser, fx hos Tandplejen, i børnehaven og igen i skolen, bl.a. hos sundhedsplejersken, så det bliver en rød tråd i forebyggelsesarbejdet. Det er med til, at det bliver et fælles sprog, og at man er vant til at tale om de søde portioner. Der kommer fokus på, at det er vigtigt, at pædagogerne ikke giver børnene sodavandsis hver fredag. Og det bliver gentaget i indskolingssamtalen. Det betyder, at der er en logik og nogle principper, der bliver gentaget, så indsatsen får den genkendelighed”, forklarer Bodil Just Christensen.
“Det er af rent praktiske årsager, at forskningsprojektet er startet i Sundhedsplejen. For at selve metodedesignet skulle kunne fungere med skoleårskalenderen, gav det bedst mening, at projektet blev skudt i gang med sundhedssamtalen, der bliver afholdt som en del af introduktionen til 0. klasse. I princippet kunne det lige så godt have været tandlægerne, der startede til 6-års undersøgelsen, det passede blot ikke med projektets tidsplan. Det talte også med, at det var nemmere for sundhedsplejerskerne at integrere det i deres samtale med familierne. Der er afsat længere tid til samtalen, hvor tandlægen har noget kortere tid til seksårsundersøgelse. Men der er ikke noget indholdsmæssigt der gør, at det er sundhedsplejen, der har givet familierne materialerne”, forklarer Bodil Just Christensen.
BLÅ BOG
Bodil Just Christensen er ansat på DTU Fødevareinstituttet, der står for forskningsdelen af projekt ’Er du for sød?’. Hun er uddannet antropolog og har arbejdet med hverdagsliv, mad, måltider, kostomlægning, vaneændringer og familieliv i mere end ti år.
Det tværfaglige
Tværfaglighed giver mening, når det handler om sundhed. Bodil Just Christensen siger: ”I mine øjne er det her et ret ideelt projekt, både praktisk, men formidlingen er også vigtig. Der er blevet udviklet værktøjer der er fagligt robuste, men samtidig helt konkrete og noget der kan virke i familierne.
Kan du komme med tre gode grunde til, at de kommunale tandplejer skal se nærmere på projektet og de redskaber og materialer, der er udviklet?
- Fordi det vil gøre vejledningen af børnene, de unge og deres forældre nemmere. Materialerne konkretiserer anbefalingerne, så de bliver nemme at formidle – oplysninger og viden som ofte allerede er en del af vejledningen. Så det er ikke at tilføje noget nyt, blot gøre det på en anden og forhåbentlig mere effektiv måde.
- Fordi tommelfingerreglerne er gode og nemme at bruge i praksis, så hvis vi kan formidle dem bredt, vil det give en fælles referenceramme for at tale om de søde sager og drikke – og på sigt få indtaget ned i et mere fornuftigt niveau
- Fordi det er gratis
Bodil Just Christensen fortæller, at man i det hele taget har haft fokus på at gøre materialet lettilgængeligt. Der hører undervisning med, og man har lavet instruktionsvideoer og andet materiale, der nemt kan bruges som intro til emnet til medarbejderne i tandplejen.
Hvidovre kommunale Tandpleje har været med til at udvikle materialerne, og de har testet det på et par børn, men de har ikke implementeret det endnu:
”Idet vi har afprøvet materialerne i et forskningsprojekt i form af et kontrolleret studie, og man derfor ikke må påvirke kontrolgruppen, har man ikke kunnet teste det af mere bredt. I de samtaler, tandplejepersonalet har med familierne, er tiden ofte knap, og det kan være lidt af et detektivarbejde at finde ud af, hvor sukkerindtaget kommer fra. Hele logikken bag projektet er, at det bliver meget konkret og synligt, hvad der er det søde råderum i de forskellige aldersgrupper, uden at der er løftede pegefingre.”
Om projekt ’Er du for sød?’
Projektet er støttet af Nordea-fonden og startede juni 2019. DTU Fødevareinstituttet er projektejer, og er i et partnerskab med Hvidovre Kommune, Tandplejen og Sundhedsplejen.
Kommunikationsbureauet Friday har leveret kommunikationsstrategi, navn, logo, illustrationer, mv.
Spiludviklerfirmaet Serious Games Interactive, der laver både analoge og digitale spil med særlig vægt på læringsspil og forandringsspil, altså spil med en læringsdimension har bl.a. udviklet en app med et læringsunivers og et måleværktøj til at måle indtaget af søde sager.
Hvis man gerne vil starte en light-udgave af projektet, som kun skal køre i tandplejen kan man så det?
”Måske skal det ikke tænkes så meget som at ’starte projektet op’, men mere som en ’ressourcebank’, hvor man som praktiker, leder eller kommune kan gå ind og enten finde inspiration eller konkrete redskaber og materialer, der kan støtte og måske endda forbedre det forebyggelses- og oplysningsarbejde, som tandplejepersonalet allerede laver.”
”Vi har gjort os umage, og det ser ud som om vi er lykkedes med at lave enkeltkomponenter, der både fungerer sammen og hver for sig. Der er ved at blive udviklet en plakat, hvor råderummet for det søde indtag bliver visualiseret. Planen er, at den blot kan printes ud og hænges op rundt i klinikkerne.”
2. juni 2021