Forskningsprojekt med fokus på mundpleje på hospitalet
Projektgruppen består af tandplejerne Helene Mathilde Dalgaard og Hanne Lerche samt sygeplejerske Charlotte Nielsen.
Mundpleje er en overset del af sygeplejen
På Odense Universitetshospital (OUH) har klinisk forsker Charlotte Nielsen og hendes kolleger sat fokus på mundpleje som en del af sygeplejen gennem et forskningsprojekt. Projektgruppen består af tandplejerne Helene Mathilde Dalgaard og Hanne Lerche samt sygeplejerske Charlotte Nielsen. Deres arbejde viser, at selvom mundpleje er vigtig, bliver den ofte nedprioriteret i hverdagen på hospitalerne.
Charlotte Nielsen har været sygeplejerske i 24 år og har i løbet af sin karriere beskæftiget sig med flere forskellige områder inden for faget. Hendes interesse for mundpleje startede, da hun sammen med en kollega på kæbekirurgisk afdeling besluttede at sætte fokus på, at tænderne og munden ikke blev prioriteret i den daglige pleje af patienterne. Hun forklarer, at mundpleje bør være en helt grundlæggende del af sygeplejen: “Det er en af de ting, der virkelig kan gøre en forskel.”
Fire barrierer for mundpleje
Forskningsprojektet har afdækket fire væsentlige barrierer for, hvorfor mundpleje ofte bliver overset:
- Manglende standardisering – Mundpleje bliver ofte udført baseret på mavefornemmelse, og der er stor variation i, hvordan sundhedspersonalet griber det an.
- Manglende prioritering – Mundpleje forsvinder ofte blandt de mange andre opgaver, sygeplejersker skal varetage. I en travl hverdag bliver det ofte det første, der bliver fravalgt.
- Selvhjulpne patienter – Mange tror, at selvhjulpne patienter kan klare mundpleje selv, men i virkeligheden har de ofte brug for hjælp og støtte, da de kan være for syge til at klare det selv.
- Personlig og intimt – Munden er et meget personligt område, og sundhedspersonalet kan opleve mundpleje som grænseoverskridende. Derudover kan det være svært at håndtere for personalet, at mundplejen ofte afslører noget om patientens liv og levede erfaringer.
Overraskende fund
Forskningsprojektet har også nogle overraskende resultater. “Vi troede, at patienterne ville finde det svært at tale om mundpleje, men det viste sig, at de faktisk ikke opfattede det som et tabu,” siger Charlotte Nielsen. I stedet havde nogle af de sundhedsprofessionelle svært ved at tale om og udføre mundpleje, fordi de synes det er for intimt og privat. At patienterne ikke oplevede det, er anderledes end i andre projekter, da vi ikke oplevede at patienterne fandt det svært eller grænseoverskridende.”
Praktiske tiltag: Goodie bags og rigtige tandbørster
For at gøre mundpleje mere tilgængeligt og synligt har projektgruppen introduceret “goodie bags”, der indeholder tandplejeartikler såsom tandbørster og tandpasta. Et andet simpelt men vigtigt tiltag er at udskifte de engangstandbørster, der ofte bruges på afdelingerne på hospitalerne med rigtige tandbørster. “Goodie bagsene har tre formål,” forklarer Charlotte Nielsen. “For det første sikrer de, at patienterne har de nødvendige materialer til at udføre mundpleje. For det andet indeholder de et postkort, der forklarer vigtigheden af mundpleje. Og endelig fungerer poserne som en anledning til, at personalet kan tage dialogen om mundpleje op med patienterne”
Charlotte Nielsen fortsætter: ”Faktisk har vi fået indført, at indholdet i goodie bagsene nu er på depotnummer. Det vil sige, at man nemt kan bestille materialet og lave en goodie bag selv ude på de forskellige afdelinger, fordi vi har lagt ”opskriften” ud og materialerne er tilgængelige. En af de afdelinger, der gerne ville i gang startede simpelt hen med at lave goodie bags.”
For at få mundpleje til at blive en fast del af sygeplejen kræver det en kulturændring, mener Charlotte Nielsen. En større bevidsthed om, hvor vigtig mundpleje er for den generelle sundhed, skal udbredes blandt både personale og patienter. Det handler om at få indarbejdet en faglig tilgang, hvor mundpleje bliver en naturlig del af plejen.
Charlotte Nielsen understreger, at sygeplejerskerne er i stand til at varetage den grundlæggende mundpleje, men at der kan være brug for tandplejere i særlige tilfælde. “Vi forestiller os, at tandplejere kan være ressourcepersoner, som plejepersonalet kan tilkalde, når det er nødvendigt.”
Fremtidsperspektiver
Forskningsprojektet afsluttes ved årsskiftet, men ambitionerne rækker langt ud over det. Målet er, at mundpleje bliver en integreret del af sygeplejen på alle danske hospitaler, hospicer og i hjemmeplejen. Der er også håb om at kunne ansætte tandplejere, som kan være med til at løfte området yderligere.
“Vi arbejder på at gøre opmærksom på vigtigheden af mundpleje gennem blandt andet undervisning og oplysningsvideoer,” siger Charlotte Nielsen. “Vi har en mission om, at dette skal komme så mange til gavn som muligt, og vi håber, at vi kan være med til at sætte mere fokus på mundplejen i det danske sundhedsvæsen.”
Læs også: Forskningsprojekt med fokus på mundpleje på hospitalet
Arbejder du, eller kender du nogen der arbejder med at forbedre tand- og mundsundheden på hospitaler og i ældresektoren? Så tip os på info@ato.dk