Leder: Fokus på ældres tandsundhed
I sidste nyhedsbrev satte vi fokus på de barrierer, plejepersonale kan have for at børste tænder på ældre og patienter indlagt på hospitaler.
I dette nyhedsbrev er vi taget til Allerød, hvor tandplejen i en uge i september satte ekstra fokus på tandbørstning og mundhygiejne hos de ældre for de ansatte på kommunens plejecentre.
Fokus på ældres tandsundhed er i det hele taget et emne, der fylder. Tidligere på året udgav tandlæge og lektor Esben Boeskov Øzhayat i samarbejde med en række andre forskere rapporten Sund mund hele livet, der havde til formål at komme med anbefalinger for håndtering af den orale sundhed hos ældre mennesker i sårbare situationer, og derigennem bidrage til at forbedre sundhed og livskvalitet. Nu efterspørger gruppen bag projektet flere kommuner, der vil være med i projektet, der blandt andet har til formål at undersøge, hvordan man afstigmatiserer diskursen om tænder, mund og tandpleje. Det håber vi i ATO, at flere vil takke ja til.
I ATO er vi glade for, at der i den seneste tid er kommet fokus på ældres tandsundhed, og vi håber, at området vil blive prioriteret stadig højere. Det er også en af grundene til, at vi i arbejdet med en ny voksentandpleje slår til lyd for, at omsorgs-, special- og socialtandplejen bliver lagt sammen i en ordning, nemlig kommunal voksentandpleje for borgere med særlige behov. En sammenlægning vil give administrative besparelser men også styrke alle tre områder.
Sidst men ikke mindst mener vi, at der skal skabes større forståelse af, hvilken vigtig sammenhæng der er mellem mundhygiejne og det generelle helbred. Vi mener, at undervisning i mundhygiejne og dens betydning skal være en integreret del af undervisningen på SOSU- uddannelserne. Tilsvarende bør god mundhygiejne prioriteres højere på sygehusene, end det er tilfældet i dag. Der er nogle lavthængende frugter, som burde plukkes.
Hanne Jacobsen, formand for ATO