Ny aftale sikrer tilskud til tandpleje til flere kræftpatienter
Kilde: Sundheds- og Indenrigsministeriet
Regeringen og alle Folketingets partier har indgået en aftale, som betyder, at flere patientgrupper får bedre og nemmere adgang til tilskud for tandpleje, hvis de har fået tandproblemer som følge af deres sygdom eller behandling.
Få udvalgte patientgrupper har allerede i dag adgang til at søge et særligt tilskud til tandpleje, men den nuværende ordning har vist sig at være meget bureaukratisk, og mange patienter er endt med at få afslag, fordi dokumentationskravene er for omfattende.
Den nye aftale betyder, at ordningen udvides med flere patientgrupper, og at den samtidig forenkles, så patienterne får nemmere ved at få tilskud. Forventningen er, at ca. 6.200 patienter vil blive omfattet, og det betyder, at i alt ca. 10.600 patienter vil indgå i ordningen.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:
“Jeg er meget glad for, at det er lykkedes at samle alle Folketingets partier bag den nye aftale, og at der er bred opbakning til, at flere patientgrupper, herunder visse kræftpatienter, får mulighed for at få tilskud til tandpleje. Mange af dem befinder sig i forvejen i meget sårbare situationer på grund af deres sygdomsforløb og skal ikke skal belastes yderligere af store tandlægeregninger.”
Nogle patientgrupper kan få problemer med deres tænder som følge af deres sygdom eller behandling. Det kan fx være mundtørhed, som øger risikoen for huller i tænderne og kan føre til betydelige tandproblemer, hvis det ikke behandles.
Ordningen bliver også forenklet, idet størstedelen af patienterne ikke længere skal dokumentere, at deres tandproblemer skyldes deres sygdom eller behandling. Det har tidligere været en stor dokumentationsbyrde for patienterne og medført omfattende sagsbehandling i regionerne.
Fremover skal flere af patientgrupperne i stedet via en objektiv måling påvise, at de har nedsat spytsekretion. Det vil både lette patienternes ansøgning om tilskud og understøtte en hurtigere sagsbehandling i regionerne.
Den politiske aftale vil blive udmøntet i et lovforslag, der forventes at træde i kraft den 1. juli 2024.