Peymaneh Marasouli har efter sin evalueringsansættelse fået arbejde i både privat og kommunal praksis i Odense
Peymaneh Marasouli er uddannet fra Iran som specialtandlæge i pædodonti. Hun blev færdig som tandlæge i 2007 og færdig med sit speciale i 2010.
“Jeg har udført specialiserede tandbehandlinger for børn og unge 11 år i Iran i min private klinik, ligesom jeg underviste på universitetet som assistent til professor på børneafdelingen. Jeg flyttede til Danmark med min mand og datter i august 2021.
“For mange af mine venner og veninder har dette kursus endda varet op til tre år, og nogle af mine læge- og tandlægekolleger måtte vende tilbage til Iran efter tre år, fordi de ikke bestod den eksamen. Næste skridt er at bestå tandlægeeksamenerne på Københavns Universitet, som omfatter en skriftlig eksamen og to mundtlige eksamener. Det sidste trin er at bestå de 1440 timers evaluering under opsyn af en autoriseret tandlæge, hvilket også er svært, fordi det er meget svært at finde en tandlæge, der påtager sig det ansvar. Disse sidste to faser tager mindst to år. Det tager med andre ord normalt mellem fire og fem år for en udenlandsk tandlæge at blive autoriseret i Danmark.
Heldigvis blev jeg færdig med alle disse trin på tre år, fordi jeg var begyndt at lære dansk mens jeg boede i Iran, og jeg tog alle eksamener intensivt. Heldigvis bestod jeg dem alle første gang, men alligevel er det ikke et normalt tidspunkt at få en dansk autorisation.”
Hvordan ser dit arbejdsliv ud nu?
“Jeg er meget tilfreds nu! Og jeg blev ansat på de samme to arbejdspladser, hvor jeg havde min evalueringsansættelse, for heldigvis var begge mine chefer tilfredse med mig i evalueringsperioden.”
Mette Lund, tandlæge i Odense kommunale Tandpleje: “Det har været en positiv oplevelse at have Peymaneh Marasouli i evalueringsansættelse, hvor vi på klinikken har kunnet følge hendes fine udvikling, og det har ført til en fastansættelse, hvor vi har stor glæde af hendes høje faglige niveau.”
Hvad synes du om ordningen med evalueringsansættelse?
Det gode ved ordningen er, at tandlæger med en ikke europæisk uddannelse kan få mulighed for at få ret til selvstændigt virke i Danmark med støtte og vejledning fra en erfaren tandlæge. Det er vigtigt at viderebringe de danske behandlingsprincipper, så tandlæger med udenlandsk eksamen kan bidrage med at højne tandsundheden. Vi har brug for flere tandlæger i Danmark. Ulempen er, at det kan være vanskeligt at få en stilling både privat og kommunalt. Det er tidskrævende i en travl arbejdsdag. Til evalueringstandlæger vil jeg anbefale at være åben over for at blive evalueret, det er det, der er intensionen med ordningen. En personlig samtale inden opstart er vigtig. Der skal være god kemi imellem de to tandlæger.”
Kathrine Steensgaard, tandplejer i Klinik Steensgaard: “Det var rigtig godt at have Peymaneh hos os. Vi er stadigvæk meget glad for at vi valgte at hun blev en del af teamet. Hun er her stadigvæk. Hun er utrolig dygtig, smilende og empatisk, og vi er meget glade og tilfredse med hende.
Jeg vil råde andre tandlæger til at være åbne og hjælpe andre godt ind i det danske samfund. Hjælp og støt hinanden!”
Omkring 250 tandlæger har været i evalueringsansættelse i perioden fra december 2021 til november 2023.
Mellem 2016 og 2021 søgte 1.043 tandlæger uddannet uden for EU og EØS om dansk autorisation. Af disse blev kun 49 ansøgninger godkendt af Styrelsen for Patientsikkerhed, hvilket svarer til under 5% af ansøgerne.
Antallet af ansøgere fra tredjelande er næsten tredoblet i denne periode, hvilket har medført en betydelig sagsbehandlingstid. I februar 2022 ventede 659 ansøgere på at få behandlet deres ansøgning, med en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 37 måneder.
Disse tal indikerer, at det er en udfordrende og langvarig proces for tandlæger fra lande uden for EU og EØS at opnå autorisation i Danmark. Dette skyldes blandt andet krav om godkendelse af uddannelsen, beståelse af sprogprøver og faglige prøver samt gennemførelse af evalueringsansættelser.
Der er dog taget initiativer for at forbedre processen. I finansloven for 2022 blev der afsat 23 mio. kr. over to år til at nedbringe sagsbehandlingstiden for sundhedspersonale fra tredjelande. Desuden blev der i september 2024 indført en ny bekendtgørelse om udenlandske sundhedspersoners mulighed for at få dansk autorisation.
Samlet set er det en kompleks og tidskrævende proces for tandlæger fra lande uden for EU og EØS at opnå autorisation i Danmark, hvilket afspejles i det lave antal godkendte ansøgninger i forhold til det samlede antal ansøgninger.
Kilde: Tandlægebladet og Styrelsen for Patientsikkerhed