Sugetablet kan blive det næste store våben mod caries
Tekst: Ea Nielsen
Camilla Juhl Pørksen har netop forsvaret sin ph.d. på Københavns Universitet. Hun har brugt de sidste fem år på, i samarbejde med bio science-virksomheden Chr. Hansen, at undersøge, om en sugetablet bestående af virkningsstofferne arginin og probiotika kan have en effekt på udviklingen af caries.
Hvornår kom du med i processen?
”Sugetabletten var allerede lavet, og de store linjer i studiet var sat op da jeg kom ind i samarbejdet mellem Odontologisk Institut og Chr. Hansen. Chr. Hansen rakte ud til mig i december 2017 og spurgte, om jeg ville indgå i projektet. Jeg blev ansat efter 11 måneder. Det tog tid, før det kontraktuelle mellem de to parter faldt på plads. Derfor endte jeg også med at være højgravid da jeg startede.”
”Fordi sugetabletten allerede var udviklet, havde jeg ikke indflydelse på ingredienserne. Det grundlæggende set up var lavet, og det var bestemt, at forsøget skulle ske på børn, og hvor mange, men jeg var med til at skrive forsøgsprotokollen og dermed sætte de mere detaljerede retninger for studiet.”
Hvordan tror du, at probiotika og arginin kan bruges til cariesbeskyttelse fremover?
”Jeg håber, at det er noget vi kommer til at se mere til, og at det en dag kan blive et nyt element i cariesforebyggelsen. Det giver jo god mening, at når det kan have en positiv længere nede i vores fordøjelseskanal, at det også kan have det i munden, som jo trods alt er indgangsporten til hele systemet. Det handler om, at der skal nok forskning til for at forstå hvordan det præcis virker i munden og om det måske også samtidig kan have en positiv effekt på andre dele af vores helbred, og det tager tid. Der bliver jo stadig forsket i fluorid her over 60 år efter tandpasta kom på markedet, og at det blev en fast bestanddel i tandplejen. Jo mere interesse, jo mere forskning. I princippet har du allerede ingredienserne ved hånden i form at tandpasta og yoghurt. Nu er det bare sammensat i en sugetablet med lidt andre koncentrationer. Og i form af en sugetablet kan det forhåbentlig blive lidt længere i munden til at udøve en effekt end yoghurten, der ryger direkte videre i systemet.”
Hvad har været det sjoveste ved processen?
”Det har været fem lange år, og jeg har været på to barsler ind imellem. Det er derfor svært at sige hvad der præcis har været det sjoveste. Det har været meget periodebestemt. Det var sjovt at rekruttere i starten, så blev det spændende at undersøge, for så endelig at se resultaterne. Men her på bagkanten er det helt klart fedt at have været med til at teste et produkt, der kan gå hen og komme på markedet. Og forhåbentlig en dag bliver arginin og probiotika kombineret til en fast del i vores tandfaglige værktøjskasse, og så er det jo helt fantastisk at have bidraget til nogle af de første grundsten.”
Hvilke udfordringer mødte du?
Der har været mange forhindringer undervejs, og særligt på grund af corona.
Da landet lukkede ned, vidste vi ikke, om vi kunne nå at se børnene igen til undersøgelse. På et tidspunkt havde vi behov for flere sugetabletter, for at kunne forlænge nogle af forsøgsdeltagerne til vi igen kunne komme til at undersøge. Man kan ikke bare bestille flere og få dem leveret ugen efter, der er meget, der skal sættes i gang. Så nogle gange har vi følt, at vi løb panden mod en mur.”
”På et tidspunkt stod min studentermedhjælper og jeg på en skole og var klar til at undersøge, og så finder vi ud af, at de her børn, de går ikke på den her skole hvor tandklinikken ligger, men på en nærliggende skole. Vi var så presset med tiden at vi simpelthen blev nødt til at tænke ud af boksen. Så vi ringede til forældrene og fik tilladelse til selv at hente dem og fragte dem i egen bil frem og tilbage, heldigvis var forældrene helt med på det. Det viste sig at fungere så godt, at vi implementerede løsningen fast på den skole.
I det hele taget er det kommet bagpå mig, hvor meget arbejde der ligger bag klinisk forskning. Jeg har i hvert fald ikke selv tænkt over det, når jeg læste artikler, men nu har jeg en helt anden respekt for det kæmpe stykke arbejde, der ligger bag.
Hvis sugetabletten kommer i handlen, hvilken målgruppe tror du så, vil være den, hvor der vil være de bedste resultater?
Vi har jo testet den på børn, og derfor tænker jeg i første omgang det vil være målgruppen, og selvfølgelig især børn med øget cariesrisiko. Men også unge, der har fast apparatur, hvor man ser at en hel del får white spot lesions, under deres regulering, kunne være en oplagt målgruppe.”
Generelt er målgruppen jo dem som har en øget cariesrisiko, da det formentlig også er dem som vil få de bedste resultater. Men eftersom sugetabletten blev testet på en lavrisikogruppe, ved vi selvfølgelig ikke, hvordan effekt er på målgrupper med moderat og høj cariesrisiko.
”Undersøgelserne viste jo, at det er knap en halv flade vi redder med sugetabletten, og det er den samme effekt, som vi ser med fluoridtandpasta. Men det kræver nye studier at afgøre, i hvilke grupper, det har bedst effekt.
Colgate putter allerede arginin i flere af deres tandpasta. Måske det på sigt bliver en fast del af tandpastaen.”
Hvordan er dit ønskescenarie i forhold til, at sugetabletten bliver en del af cariesbehandlingen?
”Det vil jo være fedt hvis det kommer i handlen på apoteket eller i tandklinikken eller supermarkedet, som et reelt produkt, der er på markedet.”
Hvad skal du nu, hvor projektet er afsluttet?
”Jeg fortsætter ikke ved Chr. Hansen, da de er i gang med fusion med Novozymes. Jeg skal videre til 3shape, hvor jeg skal sidde i deres forskningsafdeling.”