Tandlægestuderende: Jeg har ikke hørt nogen, der synes, det var en fornuftig ide
Vi har spurgt en række tandlægestuderende, hvad de mener om, at regeringen vil sløjfe det sjette SU-år.
Mikkel Buch Andersen læser på 6. semester på Tandlægeskolen i København:
”Jeg synes som udgangspunkt, at det er rigtig dumt at sløjfe det sjette SU-år. SU er til for at skabe mindre ulighed i samfundet, ligegyldig hvilken baggrund man har.
Ofte har man brug for det sjette SU-år, hvis ens mentale sundhed bliver forværret, hvorfor man kan vælge at tage deltid eller gå på orlov. Når det sjette SU-år bliver afskaffet, vil det være endnu en stressfaktor, som der skal tænkes på under ens studietid.
Eftersom jeg er så heldig at komme ind på det rette studie i første forsøg, vil det ikke betyde det store, hvis jeg ikke kan få mit sjette SU-år. Dog vil jeg ikke have en nær så stor frihed til at tage deltid, hvilket jeg ellers har tænkt mig at tage. Her har jeg planer om at få et relevant studiejob, som der ellers ikke er meget tid til i vores hverdag som tandlægestuderende. Lige nu arbejder jeg som sanitør på KU, hvor jeg afspritter units på skolen, og det er et meget fleksibelt job. Flere af mine medstuderende arbejder i et bageri eller på en café, da man her kan arbejde i weekenden. Der er altså mange af os, der ikke har prøvet at have et relevant studiejob ved siden af, da vi næsten hver dag, som minimum, er i skole fra 8.15-13.30.
SU’en betyder derfor rigtig meget, især når man bor i København, hvor boligmarkedet stikker helt af.”
Camilla Iversen læser på 8. semester på Aarhus Tandlægeskole
“Jeg har ikke en statistisk over hvor mange der bruger det sjette SU-år, og jeg har ikke selv planer om at skulle bruge mit, men det er da betryggende at vide, at det er der, hvis det bliver en realitet. På vores studie er det ikke på samme måde muligt at splitte semestre op, som på mange andre studier. Man har måske ikke helt de samme overvejelser om man skal udskyde et halvt år, da det ikke er muligt.”
Tandlægestuderende, 6. semester:
”Det er vigtigt at have i tankerne, at vores studie i forvejen lægger op til en 45-timers arbejdsuge, så det gør det svært for mange at have et job ved siden af. Det kan sagtens være jeg tager fejl, men vi bliver egentlig frarådet at tage pauser på studiet i forvejen, så jeg kan godt være bange for, at dem det går mest udover, er dem, som tager pauser pga. stress, depression, dødsfald osv. Dog tænker jeg alligevel, at vi har en del, går om grundet dumpede eksamener, hvor det måske giver mening med en anden måde at håndtere det på. Jeg har lidt svært ved at se, hvordan at skære i SU’en får flere hurtigere igennem i hvert fald.
Jeg kunne godt forestille mig, at det gav mening på andre uddannelser, som ikke har den samme mængde undervisning, men på vores uddannelse kunne jeg godt frygte, at mange gældsætter sig, og desværre også at der er flere der sygemelder sig.”
Tandlægestuderende, 2. semester:
”Jeg synes ikke det er en særlig god ide at fjerne det 6. SU-år. Jeg føler, det lægger endnu større pres på studerende til at ramme rigtigt første gang og gennemføre i en køre. Jeg tænker ikke det vil hjælpe på den pressede psykiatri i Danmark heller, da det nok bare vil give unge mennesker yderlige problemer.
Jeg synes det er rart at have muligheden for det sjette SU-år. Jeg ved ikke hvad der sker om et år og om der skulle komme noget der gør, man får brug for det. Som ny studerende er det også lige med at finde sig til rette på studiet og finde ud af, om det er der man hører til. Jeg har et arbejde ved siden af. Jeg er ansat på otte timer i ugen og tager tit ekstra vagter for at få mulighed for også at leve lidt. Det er rimelig nødvendigt.
Jeg har ikke hørt nogen, der synes, det var en fornuftig ide eller som kan se det vil have en positiv indvirkning på studerende.”