Leder: Lønreduktion er ikke nødvendigvis lovlig, hvis arbejdsgiver har søgt lønkompensation
CORONAHJEMSENDELSE I PRIVAT TANDLÆGEPRAKSIS – HØJESTERETSDOM
Lønreduktion ikke nødvendigvis lovlig, hvis arbejdsgiver har søgt lønkompensation
Under coronanedlukningen i 2020 blev mange tandlæger i tandplejen hjemsendt, da der kun måtte udføres meget begrænset arbejde. Dette gjaldt både i offentlig og privat tandpleje.
I den offentlige tandpleje skete hjemsendelsen med fuld løn, mens der i privat tandlægepraksis i rigtig mange tilfælde blev indgået ”frivillige” aftaler om lønreduktion m.v. i forbindelse med hjemsendelse. De ”frivillige” aftaler om lønreduktion m.v. blev indgået under stort pres fra arbejdsgiverne.
En højesteretsdom, der stadfæster en landsretsdom, fastslår nu, at hvis arbejdsgiveren har søgt lønkompensation, så vil den hjemsendte medarbejder være berettiget til sin sædvanlige løn (fuld løn). For provisionslønnede betyder det den løn, som man ville have fået udbetalt under sygdom, dvs. den gennemsnitlige indtjening i en forudgående periode. I teksterne til lønkompensationsordningen anføres gennemsnitsløn de seneste tre til 12 måneder.
Det anføres i det oprindelige aktstykke, som loven om kompensation bygger på, at lønkompensationen er betinget af, at virksomhederne fortsat betaler fuld løn til medarbejderne i kompensationsperioden, selvom de måtte være økonomisk hårdt ramt af COVID-19. De fyringstruede medarbejdere må ikke arbejde, men hjemsendes i kompensationsperioden med fuld løn. I dommene er der lagt vægt på dette og hensigten med loven, herunder den indgåede trepartsaftale om midlertidig lønkompensation for lønmodtagere på det private arbejdsmarked.
ATO har indgået forlig i en enkelt sag med en arbejdsgiver på grundlag af de afsagte domme.
I ATO tilbyder vi derfor vores privatansatte medlemmer at vurdere og forfølge eventuelle økonomiske krav, som vores privatansatte medlemmer kan have i forbindelse med hjemsendelse med en ”frivillig” aftale om lønreduktion. Du kan læse mere her om de dokumentationskrav, der er nødvendige for, at vi kan foretage en juridisk vurdering og evt. forfølge dit krav i forhold til arbejdsgiver.