DKTE-opgave: Præeruptiv intrakoronal resorption
Lærke Fromm Andersen (på billedet) fra Brøndby kommunale tandpleje) og Anne Katrine Bek Vieth, tandlæge i Lyngby-Taarbæk kommunale tandpleje har netop afsluttet DKTE-uddannelsen. Her fortæller de om baggrunden for valg af emnet.
Redigering: Ea Nielsen
Vi valgte at skrive om denne type af resorption, da vi flere gange i vores kliniske dagligdag er stødt på diagnosen i børne- og ungetandplejen. Vores viden om diagnosen og behandling af denne type læsion var begrænset, hvorfor vi gerne ville lære mere om dette emne, for at kunne optimere behandlingen for vores patienter i dagligdagen. Yderligere er det et interessant fænomen, som kan ende med mange forskellige behandlinger og kan udfordre ift. differentialdiagnostik.
Vi har fået et større kendskab til, hvad der muligvis ligger til årsag for udvikling af præeruptiv intrakoronal resorption, samt hvordan det klinisk og radiologisk fremstår. Vi har gennem litteratur fra Pubmed undersøgt forskellige cases og behandlingsstrategier og ud fra dette, samt fra vores egen kliniske erfaring, lavet et udspil til en behandlingsstrategi, alt efter læsionens størrelse og progressionskarakter.
Vi har derfor forsøgt at overskueliggøre emnet, da det ikke er specielt belyst, hverken på tandlægestudiet eller på klinikken.
Hvad har overrasket jer?
Det har overrasket os, hvor lidt viden der egentlig er tilgængelig omkring præeruptive intrakoronale resorptioner, ift. hvor hyppigt vi selv har set det på klinikken. Desuden er der i litteraturen stadig mange videnshuller ift. diagnosen, f.eks. ift. histologien.
Variationen i diagnosen og dens kliniske udtryk har ligeledes overrasket os, det det kan forekomme som alt fra små yderlige dentinlæsioner til store læsioner, hvor ekstraktion af tanden bliver nødvendigt.
Hvad har DKTE-uddannelsen givet jer?
DKTE har overordnet sat pædodontien i fokus, hvor vi følger patienten fra fødsel til ung voksen. Et super godt efteruddannelsesforløb for tandlæger i børne/unge-tandplejen. Vi har fået den nyeste viden fra dygtige foredragsholdere med kompetencer, som spænder bredt. Her både viden om det pædagogiske, psykologiske og udviklingsmæssige aspekt i vores arbejde med børn og unge, men også mere konkrete behandlingstrategier på et højt niveau. Vi har diskuteret forskellige behandlinger, materialer, diagnostiske værktøjer mm. indenfor en bred pallette af emner. Noget vi kan få, og allerede har fået, stor gavn af på klinikken.
Ud over den faglige viden vi er blevet præsenteret for, har en stor del af DKTE været at møde de andre deltagere på kurset. Her har der været rum for god faglig sparring, både indenfor konkrete tandbehandlinger, men også indenfor de mere administrative og strukturelle tiltag, der er i udviklingen og driften af børne- og ungetandplejen. Vi sidder alle med den samme patientgruppe, men i forskellige dele af landet, i kommuner med forskellige udfordringer og styrker. Desuden er vi et hold af mange tandlæger med forskellig baggrund, både ift. erfaring fra BUT, privat praksis, forskning mm., hvorfor videns- og interessedeling har været super spændende. Ydermere har det sociale været rigtig godt, da der også har været plads til hyggelige tiltag efter det faglige program var slut hver dag.
Da der i Danmark ikke er et speciale indenfor pædodontien, har DKTE alt i alt været en god mulighed for at fordybe sig og efteruddanne sig indenfor netop dette felt. Vi har samtidig mødt kollegaer, der både på kurset og fremadrettet, kan bruges som sparringspartnere i vores hverdag som tandlæger i børne- og ungetandplejen.
Hele opgaven om præeruptiv intrakoronal resorption kan læses her