ATO’s forskningskonto har uddelt midler til fem forskningsprojekter
Tillykke til forskerne! Vi glæder os til at følge projekterne.
“Forekomsten af social ulighed i tandsundhed er et anerkendt faktum og et område, hvor uligheden i sundhed står tydeligt frem. Befolkningsgrupper, der er dårligt stillet socioøkonomisk og helbredsmæssigt, oplever store udfordringer ift. at opretholde en tilstrækkelig tandpleje, hvilket kan have store individuelle og samfundsøkonomiske konsekvenser. Der arbejdes med strukturelle indsatser i bekæmpelsen af denne ulighed som fx ændrede tilskudsordninger. Som alternativ til disse tiltag er det overordnede formål med dette projekt at undersøge initiativer, som har til hensigt at ruste fremtidens tandlægestuderende til at varetage den praksisnære indsats i forhold til social ulighed i sundhed gennem dels at afsøge hvilken rolle socialt engagement spiller for tandlægestuderende i deres uddannelse og dels at kortlægge gængse hindringer for mere lighed i tandsundhed, der præger den
kliniske virkelighed, fremtidens tandlæger skal ud og virke i.”
“I mit ph.d.-projekt arbejder jeg med at se på behandlingsforløb, komplikationer, og patienttilfredshed både ved brug af historiske og nutidige data fra Rigshospitalets Traumeklinik og fra Regionstandplejen idet det overordnede mål med projektet er ”optimering af kort- og langsigtet behandling af tandskader på børn og unge i Danmark”.”
“Danmark er verdenskendt for sin børne og ungdomstandpleje, som er en væsentlig faktor bag ved det faktum, at børn og unge i Danmark vel nok har den laveste forekomst af caries og følgetilstande til caries i verden. Fakta er desværre også at Danmark mangler tandlæger og tandplejere, hvor en af konsekvenserne er forlænget indkaldeintervaller. Det er ikke til gunst for specielt de børn/unge som ikke har dansk baggrund. Der er derfor brug for at tænke i helt andre baner mht. at organisere børne-og ungdomstandplejen i Danmark, hvis vi fremadrettet ønsker en god tandsundhed i Danmark.
Teknikken teledentistry har været kendt i mange år. I dag er der systematiske reviews over effekten af teledentistry-programmer, og effekten på eksempelvis at reducere plakforekomst med programmet, er signifikant i forhold til traditionelle programmer.”
“I dette studie vil vi vurdere graden af ubehag hos 40 frivillige, raske børn i alderen 9-14 år, som får foretaget en simuleret ddMRI-skanning. Børnene angiver ud fra VAS-skala deres oplevelse af ubehag før og efter skanning, og resultaterne sammenholdes med alder og køn. Herudover laves en videooptagelse af barnet for at vurdere graden af bevægelse under skanningen. Eventuel bevægelse sammenholdes med oplevet ubehag, alder og køn.
Studiet forventes at give viden om børns opfattelse af denne nye metode. Herved vil studiet være med til at belyse, om ddMRI-skanning i fremtiden kan være et relevant alternativ eller supplement til nuværende radiologiske metoder anvendt til diagnostik og behandling af børn og unge.”