Ny bog om tandplejens historie i Danmark: Tandbørsten på skoleskemaet
Småbørn på besøg på klinik, (Tandplejen Aarhus, ca. 1975)
20. januar udgiver Morten Arnika Skydsgaard og Hanne Fuglsang Nielsen bogen Tandbørsten på skoleskemaet. Bogen er skabt med udgangspunkt i blandt andet et såkaldt vidneseminar, der blev afholdt på Steno Museet i 2022 i anledning af, at loven om tandpleje fyldte 50 år. På vidneseminaret deltog tidligere klinikchef i Støvring kommunale tandpleje Gerd Bangsbo, tidligere overtandlæge ved Frederiksberg Kommunes Tandpleje Lene Esmark, lektor emeritus i børnetandpleje Erik Friis-Hasché, tidligere overtandlæge i tandplejen i Aarhus Kommune Flemming Moss Hansen, forhenværende rektor og professor i børnetandpleje Sven Poulsen, tidligere skolechef for Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere i Aarhus Jens Erik Vinther.
Interview med Morten Arnika Skydsgaard, museumsinspektør for medicinhistorie, ph.d. og medforfatter af bogen Tandbørsten på skoleskemaet
Tekst og redaktion: Ea Nielsen
Du er jo uddannet læge. Hvorfor har du skrevet en bog om tandplejens historie?
”Mundens historie har altid betaget mig. Det er en historie om en dybt fascinerende udvikling, som munden og dens sundhed har gennemgået i de sidste 50-100 år. I starten af det 20. århundrede var tandbørsten endnu ikke almindelig i de danske hjem, og mange steder var mundhygiejnen forfærdelig dårlig. Ældre tandlæger har fortalt historier om dengang, hvor dårlig tandsundhed var normen, og hvordan “at få ryddet munden” var en almindelig procedure.
Som museumsinspektør på Steno Museet har jeg gennem årene modtaget mange erindringer og personlige historier fra besøgende, som har givet mig indblik i, hvordan tandpleje blev opfattet og udført tidligere. Det er den fascination og mangel på skriftlige kilder om den tandfaglige udvikling, der har motiveret mig til at skrive bogen om mundens historie.”
Manglen på tandfaglig dokumentation
”En af de ting, der overraskede mig mest under mit arbejde, var, hvor lidt der er skrevet om den tandfaglige udvikling. Der findes næsten ingen tandlæger, der har skrevet deres erindringer om faget, og det understreger, hvor vigtigt det er at dokumentere historien, mens dem, der har oplevet det, stadig er iblandt os. En af tandlægerne i bogen var 89 år gammel, da vi afholdt vidneseminaret i 2022.”
“Loven om børnetandpleje fra 1971 markerede en milepæl i dansk sundhedsvæsen. Før loven havde mange kommuner ingen organiseret tandpleje, og børn led ofte af alvorlige tandproblemer. I 1961 havde børn i nogle kommuner i gennemsnit ni plomber allerede i 1. klasse. Mange steder blev der kun udført behandlinger, og fokus på forebyggelse var minimalt. Loven var skelsættende, fordi den sikrede alle børn adgang til både behandling og forebyggelse – en ændring, der ikke alene forbedrede tandsundheden, men også ændrede tandlægernes tilgang til deres arbejde.”
Forebyggelse som nøgle
”Frem til 1970’erne var der en tendens til at undervurdere børns tandsundhed. Man mente, at “det er jo bare mælketænder, der alligevel falder ud,” og man betragtede ikke børns tandproblemer som alvorlige. Dette syn ændrede sig med loven fra 1971, der ikke kun handlede om behandling, men også om at give børnene redskaber til forebyggelse.
Flemming Moss Hansen, en pioner inden for kommunal tandpleje, fremhævede på vidneseminaret, at forebyggelse blev lige så vigtigt som behandling. Denne nye tilgang banede vejen for, at Danmark blev et af de lande i verden med den bedste tandsundhed. Når vi ser tilbage, er tandplejen en af de store succeser inden for forebyggelsesarbejde, på linje med trafiksikkerhed, sundhedsplejerskens arbejde og kloakering.”
Et fælles ansvar
I Danmark har vi tradition for at løse sundhedsproblemer i fællesskab. Fra sygekassernes opståen i starten af 1800-tallet til indførelsen af strukturelle indgreb som loven om børnetandpleje har vi set, hvordan kollektive løsninger kan skabe bedre sundhed for alle. Loven fra 1971 er et eksempel på, hvordan en national indsats kan sikre lige adgang til sundhedsydelser uanset geografisk placering.
Hvad kan vi lære i dag?
”I dag står tandplejen over for nye udfordringer. Selvom Danmark fortsat har en befolkning med rigtig god tandsundhed, er der behov for at integrere tandplejen bedre i det øvrige sundhedsvæsen. Munden er et sted, hvor sygdomme kommer til syne, men tandlægerne var fx ikke inviteret med i arbejdet med sundhedsstrukturreformen. Det lader til, at tandlægerne skal kæmpe lidt mere for at flage deres faglighed på trods af deres store indsigt i, hvordan man laver eksemplarisk forebyggelsesarbejde.
Man kan også sige, at det offentlige og kommunale system på nogle måder modarbejder det gode forebyggende arbejde, når man fx kan købe sukkerholdige drikke på skolerne.
Med bogen håber vi at inspirere både tandfagligt personale og andre sundhedsinteresserede til at reflektere over den udvikling, der har fundet sted inden for tandpleje. Det er en historie om, hvordan små, men målrettede indsatser kan føre til store forandringer. Og det er en historie, der viser, at sygdom og sundhed er et fælles ansvar – og noget, vi kan være stolte af at tage del i.”
Historisk dag om den kommunale tandplejes opståen: Seminar den 20. januar
Loven om kommunal børnetandpleje, der trådte i kraft i 1972, er en milepæl i det danske sundhedsvæsens historie.
I1970’erne forekom det stadig i landkommuner, at unge fik en tandprotese i over- eller underkæben allerede i konfirmationsalderen. Den kommunale tandpleje skabte nul-huller generationer, som i dag har en dokumenteret tandsundhed i verdensklasse. En forebyggelsessucces som kan måle sig med andre forebyggelsesindsatser som fx indførelsen af rent drikkevand og kloakering i 1800-tallet.
Seminaret på den historiske dag reflekterer over den skelsættende udvikling og markerer samtidig udgivelsen
af bogen Tandbørsten på skoleskemaet.
Seminaret afholdes mandag den 20. januar kl. 10.00-14.30 på Steno Museet, C.F. Møllers Allé 2, Aarhus Universitet.
Morten Arnika Skydsgaard (f. 1967)
Læge på Kalundborg Sygehus, 1996-1997. Ph.d. i medicinhistorie om Ole Bang og en brydningstid i dansk medicin, 2004. Museumsinspektør i medicinhistorie ved Steno Museet, Aarhus Universitet, siden 2002. Forfatter til bl.a. Fra pest til corona (2021) og kurator af flere udstillinger, bl.a. ”Gentest og tandbørster” (2019). Underviser medicinstuderende i deres fags historie.