DKTE-opgave: Tandpleje for familier med anden kulturel baggrund

Karine Gastyan er tandlæge i Hillerød kommunale Tandpleje
Hvorfor valgte du netop det emne?
Jeg bruger meget af min tid i børne- og ungdomstandplejen på at behandle ukrainske flygtninge, da jeg deler sprog med dem. Dette giver mig mulighed for at komme tættere på familierne og skabe en god dialog og samarbejde med både forældrene og barnet. Jeg har oplevet, at mange af mine ukrainske patienter har et stort behandlingsbehov, og jeg har været nysgerrig efter at undersøge, hvorfor børnenes tandsundhed ser ud, som den gør. Samtidig har jeg været interesseret i at forstå forældrenes perspektiv på tandsundhed generelt og undersøge, om der er områder, den kommunale tandpleje bør have særligt fokus på i mødet med ukrainske flygtninge. Derudover vil jeg finde ud af, hvordan den forebyggende indsats for de ukrainske flygtningebørn kan forbedres. Derfor var det oplagt at vælge dette emne til min opgave.
Hvad har du fundet frem til?
For at få en bedre forståelse af forskellene mellem tandplejesystemet i Danmark og Ukraine har jeg interviewet tre ukrainske tandlæger, der alle har erfaring fra Ukraine og nu bor i Danmark. De har et indgående kendskab til både den ukrainske og danske tandpleje. Deres vurderinger har givet værdifuld indsigt i tandplejen i Ukraine, selvom undersøgelsens resultater er baseret på blot tre tandlægers perspektiver.
Ud over interviews har jeg gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt ukrainske flygtningefamilier tilknyttet Tandplejen i Hillerød Kommune. Her har jeg fokuseret på følgende spørgsmål:
· Hvad ved ukrainske forældre om tandsundhed, og hvad er deres forventninger til behandlingen af deres børn?
· Hvad mener forældrene er afgørende for en vellykket behandling?
· Er de ukrainske forældres viden om tandsundhed, deres forventninger til behandling og deres opfattelse af, hvad der fører til gode behandlingsresultater, anderledes end danske forældres?
Hvad har overrasket dig?
Min undersøgelse viser markante forskelle i sundhedsforståelse og -kompetence mellem danske og ukrainske forældre, hvilket kan have afgørende betydning for effektiviteten af den kommunale tandpleje og i sidste ende børnenes tandsundhed. De ukrainske forældre gennemgår en overgang fra en behandlingsorienteret til en forebyggende tandpleje. For at sikre en vellykket overgang kræves støtte til adfærdsændring, så forældrene ikke kun opsøger tandlægen ved akutte problemer, men også deltager i regelmæssige tandundersøgelser og aktivt engagerer sig i forebyggelsen af orale sygdomme.
Hvad har DKTE-uddannelsen givet dig?
Det har været enormt givende at være en del af DKTE-uddannelsen. Først og fremmest har jeg fået den nyeste og bredeste viden inden for børne- og ungdomstandpleje. Der har været plads til erfaringsudveksling og diskussion om alle aspekter af vores daglige arbejde. Sidst, men absolut ikke mindst, har det været meget motiverende at møde så mange kompetente og fagligt stærke kollegaer inden for den kommunale tandpleje, som brænder for vores fag og gør en forskel for patienterne hver dag. Jeg sætter stor pris på, at vi kan fortsætte vores faglige sparring, også efter uddannelsen.
Tandpleje for familier med anden kulturel baggrund – med fokus på ukrainske flygtninge
Karine Galstyan holder oplæg på Efterårskurset fredag den 31. oktober.
DKTE står for Den Kommunale Tandplejes Efteruddannelse, et uddannelsesprogram, der tilbydes af ATO i samarbejde med tandlægeskolerne. Uddannelsen er opdelt i tre moduler, der hver varer en uge, og fokuserer på forskellige aspekter af tandpleje, især rettet mod pædodonti.
Uddannelsen består af tre moduler, som dækker emner som for tidligt fødte børn, smerteopfattelse, traumatologi og meget mere.