Leder
Tandskadeerstatningen har skabt en del opmærksomhed i en længere periode. Tandskadeerstatningen består af to principielt adskilte dele:
- Den lovpligtige tandskadeerstatning for tandskader over 10.000 kr. (dog 1.000 kr. i kriminalforsorgen og forsvaret)
- Den frivillige tandskadeerstatning for tandskader i privat tandlægepraksis for skader mellem 1.000 og 10.000 kr.
Den lovpligtige tandskadeerstatning dækker tandskader forvoldt af tandlæger i offentlig såvel som privat tandlægevirksomhed med undtagelse af tandlæger på sygehusenes tand-, mund og kæbekirurgiske afdelinger. I lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsnet behandles erstatningssagerne for skader forvoldt af alle sundhedspersoner som udgangspunkt af Patienterstatningen, men der findes en bestemmelse, der giver sundhedsministeren hjemmel til at henlægge opgaven om erstatning for de lovpligtige skader til private organisationer. Det er denne bestemmelse som sundhedsministeren har anvendt til at henlægge administration og skadesagsbehandling af de af loven omfattede tandskader over 10.000 kr. til Tandlægeforeningen.
Den private tandskadeerstatning for tandskader mellem 1.000 kr. og 10.000 kr. er en ikke lovpligtig ordning, der har været anvendt af privatpraktiserende tandlæger.
Uroen om Tandskadeerstatningen bunder blandt andet i:
- Mange tandlæger og patienter opfatter ikke en ordning, hvor en medlemsorganisation for tandlæger administrerer tandskadeerstatninger for skader forvoldt af tandlæger, som værende uvildig. Ingen andre organisationer inden for sundhedsvæsnet behandler erstatningssager for den sundhedsprofession, de organiserer. Erstatningsbehandlingen er for skader forvoldt af alle andre sundhedsprofessioner henlagt til det uvildige myndighedsorgan Patienterstatningen.
- Den frivillige ordning har været administreret over for privatpraktiserende tandlæger, som om den var lovpligtig. Dette har en række praktiserende tandlæger og deres organisationer (PTO og Dansk Tandsundhed) reageret imod.
- Regionerne og grupper af praktiserende tandlæger forbereder sager med krav om tilbagebetaling af for meget eller uretmæssigt opkrævede beløb til dækning af administration og erstatning af den lovpligtige såvel som den frivillige ordning.
Sundhedsministeriet behandler lige nu spørgsmålet om, hvorvidt henlæggelsen af den lovpligtige del af Tandskadeerstatningen til Tandlægeforeningen skal videreføres.
ATO har i mange år været af den opfattelse, at den lovpligtige del af Tandskadeerstatningsordningen skulle gøres helt uvildig ved at henlægge den til Patienterstatningen, som i forvejen administrerer patienterstatningssager for alle andre sundhedsprofessioner. Det har ATO fremført i diverse høringssvar til ministeriet, når ændringsforslag til loven har været fremsat.
ATO’s Hovedbestyrelse har derfor benyttet det vindue, der er lige nu, til at gøre opmærksom på dette. Det er sket i et samarbejde med PTO og Dansk Tandsundhed, der ligeledes finder, at tandskadeerstatningen bør flyttes til det uvildige myndighedsorgan Patienterstatningen. Vi har sammen deltaget i møder med sundhedsministeriets embedsmænd, ved foretræde for Folketingets Sundhedsudvalg og i en fælles henvendelse til sundhedsministeren.
ATO’s Hovedbestyrelse har i samarbejdet med PTO og Dansk Tandsundhed lagt vægt på, at flytning af Tandskadeerstatningen fra Tandlægeforeningen til Patienterstatningen for ATO var et politisk standpunkt alene båret af ønsket om uvildighed i behandlingen af tandskadeerstatningssager.
Vi kan nu kun i spænding afvente den endelige politiske beslutning i denne sag.
ATO’s Hovedbestyrelse